2020-02-03

 

Om arbetsgivaren tillhandahåller fria måltider är det en skattepliktig förmån för den anställde


 

Fri kost

Om arbetsgivaren ger en anställd fri eller subventionerad kost är detta en skattepliktig förmån. En anställd som får fri kost ska beskattas för kostförmån oavsett om man får förmånen vid enstaka tillfällen eller om man får det varje dag. Det kan även bli kostförmån om den anställde är på en kurs eller liknande där lunch ingår i kursavgiften och arbetsgivaren har betalat kursen.

Kost som en anställd får tack vare sin anställning ska alltid beskattas, oavsett om det är arbetsgivaren eller någon annan som betalar.
 

Undantag

Det finns dock vissa undantag då förmån av fri kost kan vara skattefri. Det gäller:

  • måltider på allmänna transportmedel 
  • frukost på hotell
  • måltider vid representation 
  • måltider för lärare, vårdpersonal m fl. 

 

Kostförmån 2020

Skatteverket har beräknat kostförmånsvärdena för 2020. Någon ändring jämfört med 2019 görs inte vilket innebär att följande värden även gäller under 2020:

  • Fri frukost 49 kr
  • Fri lunch/middag 98 kr
  • Helt fri kost 245 kr

Förmånsvärdena gäller oavsett om förmånen erhålls i Sverige eller i utlandet.

 

Den anställde betalar – räkna av kostförmånsvärdet

Om den anställde betalar för måltiden, genom nettolöneavdrag eller själv direkt vid inköpet räknas detta av förmånsvärdet. Om arbetsgivaren betalar en del av måltiden och den anställde på så vis får en subventionerad måltid, ska den anställde förmånsbeskattas upp till schablonvärdet.

 

Traktamente och kostförmån

Om den anställde är ute på tjänsteresa kan det bli aktuellt att man får sitt traktamente reducerat och måste skatta för kostförmån samtidigt.

 

Normal beskaffenhet


Kostförmånsvärdet gäller en måltid av ”normal beskaffenhet”, dvs en måltid av dagens rätt-liknande karaktär inklusive tillbehör som bröd, smör, sallad och måltidsdryck. Gäller det t ex en lyxig trerättersmiddag ska förmånen värderas till marknadsvärdet istället.

 

 

Källa: BL

 


Vill ni veta mer om våra tjänster, kontakta Ekonomernas Hus i Karlstad på 054-771 70 00, eller maila oss via formuläret här på sidan, så kontaktar vi dig.